Blog en Vlog

1.1_Jonatan-9a73809b Blog

Jonatan ontdekt zijn lichaam

13 september 2021

Door Jonatan Bartling

Ik heb een vrij dominant hoofd. Hij werkt goed, misschien te goed. Ik kan er van alles mee: dingen begrijpen, dingen in relatie zien, dingen organiseren, dingen plannen. Maar ik loop tegen mijn grenzen aan, een ervan zit duidelijk in mijn nek.

"Er zijn allerlei signalen beschikbaar, maar waar je op 'intunet', daar krijg je de informatie vandaan."

Felix-1-f8e691c2 Blog

Zinnige Noorderlingen: Felix Goei

22 juli 2021

In onderstaand interview maak je kennis met Felix Goei, initiatiefnemer en co-creator van de Seizoenswandelingen van Zinnig Noord. Tijdens deze wandelingen maken deelnemers kennis met mindful bewegen en worden zich zo meer bewust van hun eigen lichaam en een constant veranderende natuur.
Felix is nog niet erg lang met pensioen, maar zit zeker niet stil. Zo schrijft hij op zijn website regelmatig over zijn persoonlijke manier van zingeven en over ontmoetingen met mensen die hem inspireren. Onderstaand vertelt hij o.a. over het ontstaan van de Seizoenswandelingen, zijn connectie met Zinnig Noord en wat maakt dat hij zich verbonden voelt met zijn leefomgeving.

DSC00562crop-08b6fad0 Blog

3 á 4 lessen uit een ontspoord 40-dagen experiment

30 april 2021

Door Jonatan Bartling

Op eigenzinnige wijze zouden Janneke Stegeman en ik mee doen aan de christelijke vastentijd en wel met een persoonlijke uitdaging om 40 dagen anders te leven. Janneke wilde meer structuur in de alledaagse chaos van haar leven. Ik, jonge vader, wilde 40 dagen zorgzamer zijn, voor mijn gezin en voor mezelf. We gingen verslag doen in onze podcast: ‘Janneke & Jonatan gaan 40 Dagen Diep’. Dat liep anders dan gedacht.

"Hup, fix een dubbele whisky en een joint. Alles gaat toch naar de kloten."

Mathilde-portret-bdedfea8 Blog

Zinnige Noorderlingen: Mathilde de Vriese

01 april 2021

Voor ons laatste interview in de reeks ‘Zinnige Noordelingen’ sprak Juliejet Bakker met Mathilde de Vriese. Mathilde is beeldend kunstenaar en richtte samen met haar man De Zamenhof op, een boeddhistisch meditatiecentrum in de buurt van het Vliegenbos. Zinnig Noord werkt regelmatig samen met Mathilde. Zo is zij verantwoordelijk voor de vormgeving van het Zinnig Noord project, Vriendschap in Twaalf Brieven. Alle reden dus om haar beter te leren kennen.

 “Ik beschouw wat ik maak als inspiratie uit een grotere bron waarvoor ik me moet openen."

1598449301700-d1644ef4 Blog

De Dode Hoek: Het Zwembad

20 maart 2021

Het nieuwe Zinnig-Noord-programma, De Dode Hoek staat in het teken van onze omgang met de dood. Van ideeën over euthanasie tot ideeën over het hiernamaals en van je uitvaart tot je nalatenschap. Na het overlijden van haar moeder schreef Margreet, programmamaker bij Zinnig Noord, een blog over haar ervaringen. 

DDH-p-fase-999b5a83 Blog

De Dode Hoek: Doorgaan

20 januari 2021

Het nieuwe Zinnig-Noord-programma, De Dode Hoek staat in het teken van onze omgang met de dood. Van ideeën over euthanasie tot ideeën over het hiernamaals en van je uitvaart tot je nalatenschap, geen onderwerp gaan we uit de weg.

Tijdens de vijfde avond van De Dode Hoek gaan we in gesprek over de palliatieve fase. In de palliatieve fase leef je met de wetenschap dat er binnenkort een overlijden komt. Hoe is het om iemand te ondersteunen in die laatste levensfase? En tot hoever kun je iemand bijstaan?
Na het overlijden van haar moeder schreef Margreet, programmamaker bij Zinnig Noord, een blog over haar ervaring met deze vorm van present zijn.