Jezus zei ooit: 'het is beter te geven, dan te onvangen'. En ook de wetenschap laat telkens weer zien dat we als mens hardwired zijn om te delen, te geven. Door te geven wordt je meestal rijker als mens, niet armer. Maar hoe zit het met ontvangen? Wat als je niet de gulle gever bent, maar degene die zijn hand ophoudt, die afhankelijk is? In deze blog werpt Jonatan licht op de kunst van het ontvangen, te beginnen bij zijn staafmixer-deel-experiment, via een minimalistisch monnik naar nieuwe vriendschappen.
5 oktober spraken we met econoom en auteur Paul Schenderling over het klimaat, bij ZIN // 'Na mij de Zondvloed?' in de Tolhuistuin. Zeer inspirerend en hoopgevend. Maar er was ook ruimte voor pijn en zorgen en dat bleek minstens zo belangrijk. Waarom?
18 mei organiseerden we ZIN! // Vrije Liefde in de Tolhuistuin. Het was weer een bijzondere avond, vol verdieping, inspirerende verhalen en ontmoetingen. We delen graag een aantal ontdekkingen die we er deden:
1. De liefde past niet in een hokje.
2. Liefde begint bij jezelf.
3. God heeft niet echt een mening over wat je met wie doet :-)
4. Een hand geven doe je zo: in slow-mo.
Door Jonatan Bartling
Bij de eerste corona golven en lockdown waren veel mensen naast angstig ook hoopvol. De situatie was nieuw en spannend en op allerlei plekken gonsde het ‘never waste a good crisis’. ‘Dit is het moment om de grote problemen aan te pakken. Het is toch duidelijk dat het al veel langer niet kon zo, hoeveel we moesten van onszelf, hoeveel we consumeerden?’ Nee, na de crisis zouden we het anders doen. Nu nog even wachten op het vaccin en dan kwam alles goed...
Door Jonatan Bartling
Door Jonatan Bartling