Inspiratie & geleerde lessen

Makkelijker te geven dan te ontvangen

07 december 2022

Jezus zei ooit: 'het is beter te geven, dan te onvangen'. En ook de wetenschap laat telkens weer zien dat we als mens hardwired zijn om te delen, te geven. Door te geven wordt je meestal rijker als mens, niet armer. Maar hoe zit het met ontvangen? Wat als je niet de gulle gever bent, maar degene die zijn hand ophoudt, die afhankelijk is? In deze blog werpt Jonatan licht op de kunst van het ontvangen, te beginnen bij zijn staafmixer-deel-experiment, via een minimalistisch monnik naar nieuwe vriendschappen.

Na mij de Zondvloed? Tussen klimaatpijn en nieuwe hoop.

18 oktober 2022

5 oktober spraken we met econoom en auteur Paul Schenderling over het klimaat, bij ZIN //  'Na mij de Zondvloed?' in de Tolhuistuin. Zeer inspirerend en hoopgevend. Maar er was ook ruimte voor pijn en zorgen en dat bleek minstens zo belangrijk. Waarom?

4 Lessen over de Vrije Liefde

01 juni 2022

18 mei organiseerden we ZIN! // Vrije Liefde in de Tolhuistuin. Het was weer een bijzondere avond, vol verdieping, inspirerende verhalen en ontmoetingen. We delen graag een aantal ontdekkingen die we er deden:
1. De liefde past niet in een hokje. 
2. Liefde begint bij jezelf. 
3. God heeft niet echt een mening over wat je met wie doet :-)
4. Een hand geven doe je zo: in slow-mo.

Kerst biedt uitkomst bij corona en andere crises

24 december 2021

Door Jonatan Bartling

Bij de eerste corona golven en lockdown waren veel mensen naast angstig ook hoopvol. De situatie was nieuw en spannend en op allerlei plekken gonsde het ‘never waste a good crisis’. ‘Dit is het moment om de grote problemen aan te pakken. Het is toch duidelijk dat het al veel langer niet kon zo, hoeveel we moesten van onszelf, hoeveel we consumeerden?’ Nee, na de crisis zouden we het anders doen. Nu nog even wachten op het vaccin en dan kwam alles goed...

"Misschien zullen we dieper moeten gaan. Zekerheden laten varen, voordat we iets nieuws kunnen ontdekken."

Alledaagse Spiritualiteit: 3 Lessen

19 november 2021

Door Jonatan Bartling

Vorige week hadden we een prachtige ZIN! bijeenkomst in de Tolhuistuin over spiritualiteit in het dagelijks leven. We delen graag een paar ontdekkingen met je.

"Er is niet één juiste manier om spiritualiteit te beleven."

Herontdek je Lichaam: 5 Lessen

01 oktober 2021

Door Jonatan Bartling

Bij Zinnig Noord komen we er steeds weer achter hoe vaak we vergeten dat we een lichaam hebben. Herken je dat? Af en toe slaat nu iemand op de gong in onze werkkamer en halen we een paar keer diep adem, ogen van het scherm. Het is een hele concrete opbrengst van ZIN! vorige week over de Herontdekking van ons Lichaam. Hier delen we de vijf belangrijkste lessen met je. Les 1: Wees erbij...

"Je lichaam is het instrument waarmee je kunt ervaren dat je er bent, dat je leeft."