Blog en Vlog

De Dode Hoek: de palliatieve fase

20 januari 2021

Het nieuwe Zinnig-Noord-programma, De Dode Hoek staat in het teken van onze omgang met de dood. Van ideeën over euthanasie tot ideeën over het hiernamaals en van je uitvaart tot je nalatenschap, geen onderwerp gaan we uit de weg.

Tijdens de vijfde avond van De Dode Hoek gaan we in gesprek over de palliatieve fase. In de palliatieve fase leef je met de wetenschap dat er binnenkort een overlijden komt. Hoe is het om iemand te ondersteunen in die laatste levensfase? En tot hoever kun je iemand bijstaan?
Na het overlijden van haar moeder schreef Margreet, programmamaker bij Zinnig Noord, een blog over haar ervaring met deze vorm van present zijn. 

Zinnige Noorderlingen: Margreet Zandbergen

20 oktober 2020

Najaar bij Zinnig Noord! Ook alweer klaar met deze herfstachtige, gedeeltelijke lockdown? Geen man over boord, want we hebben weer nieuw leesvoer paraat. Deze week in ‘Zinnige Noordelingen’: Margreet Zandbergen! Margreet (29) is per oktober aan de slag als de nieuwe Zingevingspionier van Zinnig Noord. Uiteraard leren we haar graag eens beter kennen. Dus op een vroege, natte maandagochtend begonnen Margreet en Juliejet de week productief met een goed gesprek. Lees je mee?

 “Ik mag er op uit, ik mag alles gaan uitzoeken, ik hoef het niet nú te weten. Dat geeft lucht."

Zinnige Noorderlingen: Robin Block

21 september 2020

Deze week in onze rubriek 'Zinnige Noorderlingen' hebben we dichter, muzikant en theatermaker Robin Block te gast. Robin zal komende woensdag bij ZIN! samen met kunstenaar en meester van de klankschaal David Gallas een bijzonder performance verzorgen. Juliejet Bakker ging met hem in gesprek over zijn werk, zijn spiritualiteit en over hoe hij ruimte maakt voor zijn schaduwzijde.

 “Een schaduwzijde impliceert dat het een soort tweespalt is: je lichte en je donkere kant. Ik denk dat je meer uit één stuk bestaat.”

Afscheidsinterview Arjette

28 augustus 2020

Arjette gaat haar (pioniers) kracht en energie op een andere plek inzetten. Sinds mei is zij niet meer bij ons. 2 september is haar afscheid, maar natuurlijk gingen we ook eens rustig met haar in gesprek. Juliejet Bakker sprak en fotografeerde  haar: wie is ze, welke rol heeft ze vervuld? Wat is haar visie op pionieren? Lees mee!

 “Als ik een idee heb, voel ik daar echte passie voor. Dan moét dat gebeuren”

Zinnige Noorderlingen: Thabo Hollander

18 augustus 2020

Zinnige Noordelingen: wie zijn ze, hoe pakken ze het openbare leven weer op en wat houdt ze bezig? Hoe geven zij ZIN aan hun leven? Deze keer: Thabo Hollander. Midden in de hittegolf sprak (én fotografeerde) Juliejet Bakker hem in zijn huis in Amsterdam.

 “Waar ik grip op heb probeer ik te organiseren, voor de rest: have tea, relax”

Zinnige Noorderlingen: Michiel van Dam

16 juli 2020

Inmiddels is de kogel door de kerk: na de zomer gaat ZIN! weer offline! Wij zijn blij en kijken naar jullie uit. Tot die tijd spreekt Juliejet Bakker een nieuw aantal Zinnige Noordelingen. Wie zijn ze, hoe pakken ze het openbare leven weer op en wat houdt ze bezig? Deden ze nog inzichten op? Deze week zit ze met Michiel van Dam (36) in het café van MediaMatic. Buiten een gordijn van regen, binnen wordt warme koffie opgediend.

 “Ik wil zo 'goed' mogelijk zijn, en wat dat dan is mag iedereen natuurlijk zelf bepalen”