Skip to main content

Seks: Geil, Intiem of Heilig?

15 maart hadden we prikkelende bijeenkomst met o.a. seks expert en activiste Wilrieke Sophia in de Tolhuistuin: ZIN! //  Seks: Geil, Intiem of Heilig. We luisterden, gingen in gesprek en deden een oefening. Bijzonder verhelderend, inspirerend en hier en daar ook helend. Hier lees je drie ontdekkingen die we deden.
1. Je Lichaam weet het al.
2. Comfort Zone of Magie?
3. Voel dat Chakra ;-).

Les 1. Je lichaam weet het al.

Wilrieke Sophia benadrukte hoe belangrijk het is om je ‘Ja’ en je ‘Nee’ te leren kennen. Waar ga je van aan, en waar voel je onveilig? Je lichaam helpt je daar enorm bij, als je haar signalen leert kennen. Dat geldt net zozeer voor dagelijkse interacties als voor seks. Wat gebeurt er als iemand (erg) dichtbij komt, als iemand dit of dat zegt, dit of dat doet. Krijg je kriebels in je buik, of voel je er spanning, gaat je hart een beetje open of trekken je schouders, of je vingers samen? 

In liefdesspel is vertraging essentieel, om telkens goed  te kunnen voelen of dit een ja of een nee of een misschien is. Door te oefenen, wordt je er steeds beter in, je innerlijk kompas wordt steeds beter afgesteld. Het kan ook zijn dat je lichaam wel wil, maar je hart of hoofd niet, of andersom. Dan kun je het ‘drievoudig ja’ gebruiken. Ga je hoofd, je hart en je (onder)buik langs. Zeggen er twee ja, maar eentje nee, dan is dat - voor nu- een nee. 

Wilrieke riep de deelnemers op om voor zichzelf een lijstje met wensen en voorkeuren te maken: Hoe wil je graag aangeraakt worden, hoe wil je communiceren, wat zou je willen uitproberen? En waar liggen grenzen, wat wil je juist niet doen. Dat mag ook per moment en per partner verschillen. Heb je een partner, of kom je een leukerd tegen? Deel je wensen! Dat vraagt enige moed, klopt.

Les 2 Comfort zone of magie? 

Natuurlijk kan het verrijkend zijn om dingen te doen die je spannend vindt. Volgens Wilrieke Sophia is het echter grote onzin dat alle magie ver buiten je comfortzone gebeurt. Sterker nog, daar kan ook hertraumatisering plaatsvinden. Hou je comfortzone juist liever binnen bereik. Hou je kleine teen er nog even in, of steek die teen er juist als enige buiten. Kleine stapjes is het devies, zeker als je seksuele trauma’s hebt opgelopen. Er is geen haast. Laat je niet meeslepen door de ‘ratrace van oogcontact naar orgasme’, dan mis je heel veel stations, elk even waardevol. Juist door in elk moment aanwezig zijn en te voelen, valt er van alles te ontdekken en te genieten. Volgens Wilrieke kun je elk golfje van genot als een mini-orgasme zien - en zo leren ervaren.

Wilrieke raadde aan om de ‘3 minuten aanrakingsoefening’ van haar grote held Betty Martin te doen. Hier de korte video. Er zijn ook veel uitgebreidere video’s.

Les 3:Voél dat chakra ;-)

Of seks nu geil, intiem of heilig is, de verbinding met de ander speelt (als het goed is) altijd een belangrijke rol. Thabo Hollander, energetisch therapeut, legde bij ZIN! in een notendop uit hoe je naast je fysieke lichaam ook een ‘subtiel lichaam’ of ‘energielichaam’ hebt. Net als in je fysieke lichaam zitten er knooppunten in dat energielichaam en die worden vaak chakra’s genoemd. Ook als je weinig kunt met chakra’s, kun je ervaren dat je je vanuit verschillende plekken in je lichaam kunt verbinden met een ander. De ervaring dat lendenen naar elkaar toe trekken is bekend, maar je kunt ook uitreiken vanuit je hart… en wellicht voel je het hart van de ander?! Of vanuit je keel, of je middenrif, of… Mooi om eens mee te experimenteren! Gewoon door tegenover elkaar te zitten en je af te stemmen op een deel in jezelf, in de ander en op de ruimte tussen jullie in.