Skip to main content

Alledaagse Spiritualiteit: 3 Lessen

Door Jonatan Bartling

Vorige week hadden we een prachtige ZIN! bijeenkomst in de Tolhuistuin over spiritualiteit in het dagelijks leven. We delen graag een paar ontdekkingen met je.

"Er is niet één juiste manier om spiritualiteit te beleven."

1.1 Jonatan

1.      Neem de tijd, maak de ruimte.
Simpel maar niet per se makkelijk: creëer regelmaat in je spirituele beoefening. Dit is voor velen de basis. (Bijna) elke ochtend mediteert Zenleraar Mathilde op haar matje en bidt Straatpastor Hanna. Voor sommigen werkt de avond beter, of een stil moment als pauze in het (thuis)werken. Feit blijft: als het patroon er eenmaal in slijt, wil je na een tijd vaak niet meer anders en gaat het steeds meer vanzelf. Het levert gewoon teveel op! Rust, ruimte, contact met jezelf en wie weet wat meer... Wat kan helpen bij het vestigen van een patroon is een tijdsframe voor jezelf creëren. Zo begon Jonatan in het kader van de christelijke vastentijd met 40 dagen lang mediteren, tien minuten maar. Hij is nooit meer gestopt... Het verschil tussen tien minuten en niet doen, is véle malen groter dan tussen twintig en tien minuten.

2.      Vind je vorm.
Er is niet één juiste manier om spiritualiteit te beleven, welke goeroe je ook anders wil doen geloven. Iedereen zit anders in elkaar, bevindt zich in andere levensfases en heeft een andere invulling van zijn dagelijks leven. Zo bidt straatpastor Hanna tussen de bezoeken aan haar cliënten door voor hen. In haar verbeelding stopt ze de ene in een laatje en opent daarna het volgende. Zo creëert ze structuur en overzicht en geeft ze haar vaak getroebleerde cliënten over aan God. Je kunt zelf immers niet alles dragen, en dat moet je misschien ook niet willen. Mathilde wil haar werk als kunstenaar evenmin alleen doen, maar vanuit een connectie met het grotere geheel. Haar kunst stroomt vaak door haar heen, het ego moet er het liefst tussenuit. Een ervaring die veel kunstenaars en creatieven herkennen. Maar die connectie met de bron moet wel onderhouden worden. Mathilde doet dat door haar ruimte ‘heilig’ te maken; met een Sutra, een altaar of een meditatie. Muziekjuf Licia zingt een mantra als ze gespannen raakt en Jonatan gebruikt ‘bezinnings-alarmpjes’ en een (hele goeie) meditatie app*, gewoon omdat hij licht chaotisch is en het er anders niet van komt... Maatwerk dus. En als je iets vindt dat voor je werkt, blijf het dan vooral een tijdje doen.

3.      Zoek elkaar op.
We merkten deze avond weer duidelijk hoe inspirerend en verrassend het is om van elkaar te horen hoe je met spiritualiteit bezig kan zijn. Hoe erg we op elkaar kunnen lijken en hoe verschillend ons perspectief of aanpak kan zijn. Daar valt dus wat te leren. En hoe heerlijk is het om samen te zingen of iets anders leuks te doen! Hoewel spiritualiteit tegenwoordig veelal individueel wordt beleefd en beoefend, heeft de gemeenschap in de meeste tradities en stromingen een centrale plek. Bij Zinnig Noord willen we dan ook ontdekken welke  vormen van gemeenschap passen bij deze tijd, bij ónze levens. Mooi als je daarin met ons op wilt trekken.

 

*Waking Up, een meditatie-app met verschillende soorten meditaties, lessen en diepe gesprekken met wetenschappers, wijsgeren en meditatie-meesters. 7 dagen gratis.