Skip to main content

Jonatan ontdekt zijn lichaam

Door Jonatan Bartling

Ik heb een vrij dominant hoofd. Hij werkt goed, misschien te goed. Ik kan er van alles mee: dingen begrijpen, dingen in relatie zien, dingen organiseren, dingen plannen. Maar ik loop tegen mijn grenzen aan, een ervan zit duidelijk in mijn nek.

"Er zijn allerlei signalen beschikbaar, maar waar je op 'intunet', daar krijg je de informatie vandaan."

1.1 Jonatan

Als je onze podcast Janneke & Jonatan volgt, kon je live horen hoe coach Anita Bakker mij een half jaar terug naar mijn gevoel leidde. Dat was erg bijzonder: ik ontdekte een kant van mezelf die ik eigenlijk nauwelijks kende, in ieder geval niet bewust. Een kant ook waar ik ook weinig ruimte voor maak. Alsof zij niet past in de realiteit die mijn hoofd schiep, samen met alle andere hoofden. Ik heb er ook de juiste woorden nog niet helemaal voor. Het gevoel, dat zit lager in je lijf, in je buik, je moet afzakken.Anita vertelde dat dat gevoel is als Doornroosje: als het eenmaal is wakker gekust, wil het niet meer gaan slapen. Het wil de ruimte krijgen, het wil gevoeld worden. Dat herken ik sterk; het laat zich niet meer zo makkelijk wegdenken (of weg-netflixen, of -blowen). Met vallen en opstaan probeer ik er vaker bij te blijven nu, bij dat wat zich, vaak ook fysiek, aandient. En mijn leven wordt steeds iets rijker.

Het voelt alsof ik meer open sta. Ik pik dingen op die ik eerder minder of minder bewust oppikte: de zon op mijn huid, de geluiden om mij heen, maar ook gemoed van anderen, of de sfeer op een bepaalde plek. Het maakt me meer verbonden met mijn omgeving lijkt het. Thabo vertelde in de brainstorm van team ZIN! dat het net is als een AM / FM radio. Er zijn allerlei signalen beschikbaar, maar waar je op ‘intunet’, daar krijg je de informatie vandaan.* 

Er komt ook nieuwe wijsheid naar boven (waar vandaan durf ik niet te zeggen). Ik besef me vaker dat ik niet nog een koffie moet drinken, ook al wil mijn hoofd heel graag scherp blijven. Of dat ik niet nóg een werkafspraak moet maken, of juist wel en met wie dan. 

Gesteund door deze ervaringen probeer ik nu ook bij beslissingen meer op het gevoel, en dus op mijn lichaam te oriënteren. Wat voel ik waar als ik aan een keuze denk? En dan aangevuld met een gezonde dosis rationele argumenten natuurlijk ;-).

Ik ben erg benieuwd waar deze ontdekkingstocht me allemaal nog heen zal brengen...

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring, dus voel je heel erg vrij om me te mailen ook gewoon ter herkenning, aanvulling, tips..

Deze ontdekkingen zijn ook een van de aanleidingen om een bijeenkomst te organiseren over ‘De Herontdekking van ons Lichaam’, 22 september in de Tolhuistuin.

 

* Als je vooral vanuit je hoofd leeft, in een cultuur waarin dat ook de norm is, dan vind je een schat aan hoofd-informatie. Zo wordt weer bevestigd dat alle belangrijke informatie inderdaad met dat hoofd te vinden is. En zo kan een losgezongen ‘hoofd-realiteit ontstaan, waarin we niet bekend raken of worden gemaakt met ons eigen gevoel. Gevoel blijft dan ongrijpbaar, wordt zelfs eng. En zo trekken we ons weer verder terug in ons hoofd...