Skip to main content

4 Lessen over de Vrije Liefde

18 mei organiseerden we ZIN! // Vrije Liefde in de Tolhuistuin. Het was weer een bijzondere avond, vol verdieping, inspirerende verhalen en ontmoetingen. We delen graag een aantal ontdekkingen die we er deden:
1. De liefde past niet in een hokje. 
2. Liefde begint bij jezelf. 
3. God heeft niet echt een mening over wat je met wie doet :-)
4. Een hand geven doe je zo: in slow-mo.

1. De liefde past niet in een hokje. 

Vrienden, partners, lovers; het zijn de bekende smaken in de liefde. Die hokjes geven duidelijkheid en veiligheid, maar kunnen ons ook beperken, onvrij maken. Kun je binnen een relatie ruimte creëren om andere vormen met andere personen te onderzoeken? En blijft een partner dan nummer 1, of gooi je het helemaal open? Is de relatie de basis, of ben jij als autonoom individu de basis, van waaruit je vrije verbindingen aangaat? En waarom zou je eigenlijk niet uitgebreid met elkaar kunnen knuffelen of samen slapen zonder dat dat erotisch of seksueel hoeft te zijn? Er is van alles mogelijk aan tussenvormen.

Zulke fluïditeit vraagt veel afstemming: op je eigen behoeften en emotionele grenzen én op die van de ander(en).  Het moge duidelijk zijn: open relaties en polyamorie kunnen veel opleveren, en je kunt er veel in leren over jezelf. Maar het werkt echt niet voor iedereen.

2. Liefde begint bij jezelf.

Veel mensen groeien op met een bepaald ideaalbeeld van de liefde: je vindt de juiste of de Ware en daarmee wordt je oud. De relatie met één ander is daarmee de basis voor de liefde. Samen sta je sterk. Maar wat gebeurt er als de relatie stukloopt, hoe kom je dan nog bij de Liefde? In haar ervaringsverhaal vertelde Jacquelien over haar break-up en hoe ze na haar relatie van 17 jaar, het gevoel had de liefde kwijt te zijn. Toch kon ze daardoor de liefde opnieuw ontdekken. Experimenten met de vrije liefde leerde haar de liefde kennen die ze ten diepste zocht. Ze ontdekte hoe je de liefde in jezelf kunt voelen. Als een energie die door je stroomt, een kracht waarmee je je vrij kan bewegen. Vanuit die bron kun je relaties met anderen aangaan, zonder dat je het contact met de liefde in jezelf verliest. En van daaruit kan de liefde nog weer verder groeien en kan je samen dromen en idealen vormgeven. 

3. God heeft niet echt een mening over wat je met wie doet

Het christendom wordt door velen gezien als onderdrukkend als het gaat om liefde, seks en relaties. Queer theoloog Wielie Elhorst geeft aan dat de kerk inderdaad een beperkende rol heeft gespeeld, bijvoorbeeld door een sterk onderscheid te maken tussen geest en lichaam, waarbij het geestelijke werd gezien als het hoge en het lichamelijke als laag, bron van afleiding of zelfs verderf. Ook ontstond er in de 19e eeuw een sterke burgerlijke moraal rondom het huwelijk en het kerngezin die als christelijk werd verkondigd. Maar eigenlijk gaat de bijbel nauwelijks over wat je met wie zou mogen uitspoken. Het christendom gaat vooral over naastenliefde: of jij er voor iemand bent als die je nodig heeft, als iemand een appèl op je doet.

4. Een hand geven doe je zo (in slow-mo).

Met een simpele oefening van lichaamswerker Tijs Breuer transformeer je een vertrouwde, alledaagse handeling in een klein moment van intimiteit. Leuk om met een partner, vriend of collega te doen!

  1. Maak oogcontact, neem een moment om elkaar aan te kijken en bedenk wat je mooi of bijzonder aan die persoon vindt. Dit hoef je niet uit te spreken.
  2. Geef elkaar  een hand, in slow motion. Neem echt de tijd. Hoe voelt de hand van de ander? Is die zacht, stevig, fijn, ruw, warm, koud, …? En de ontmoeting, is die ontspannen, ongemakkelijk, interessant, geladen, erotisch, …?
  3. Laat ook weer langzaam los en voel na. Deel kort met elkaar hoe je het vond, wat je opviel.