Herontdek je Lichaam: 5 Lessen
Door Jonatan Bartling
"Je lichaam is het instrument waarmee je kunt ervaren dat je er bent, dat je leeft."
Les 1: Wees erbij
Je lichaam is het instrument waarmee je kunt ervaren dat je er bent, dat je leeft. Als je toegang tot een pijnlijk of gespannen deel verliest, als je verkrampt, ervaar je je levensruimte als kleiner. Maar als je met je aandacht bij die plek blijft, er misschien een hand oplegt, krijgt het de aandacht die het zoekt en krijgt het de ruimte om zich te ontvouwen en de informatie die de spanning in zich draagt aan je openbaren. Dan kun je je ruimer gaan voelen.
Les 2: Wees erbij (nog een keer)
Als je pijn, spanning of moeilijke emoties ervaart, wil je daarbij weg. Zo zit ons systeem in elkaar. Maar als je je terugtrekt, vaak naar je hoofd, dan bevestig je de reactie van je systeem dat de situatie bedreigend is. Zo gaat de vlucht steeds makkelijker.
Het tegenovergestelde geldt gelukkig ook. Als jij met aandacht bij het ongemak blijft, al is het maar een paar minuten, dan leer je je systeem (en jezelf) dat deze situatie niet zo gevaarlijk is als het lijkt. Je merkt dan dat er iets groters is dan je angst; je aanwezigheid. De angstreactie kan a.h.w. uit-trillen, zich ontspannen ín je aanwezigheid en wordt zo steeds iets minder en het wordt steeds gemakkelijker om erbij te blijven.
Les 3: Je bent niet alleen
We zijn gewend, getraind om onze problemen zelf op te willen lossen. We praten ook niet makkelijk over onze pijn. Niet raar, want het is kwetsbaar terrein. Toch ontstaat Maar veel pijn ontstaat juist in relatie met anderen. Afwijzing of conflict, grote of kleine trauma’s, ze blijven in je lichaam zitten, zeker als ze in je vroege leven plaatsvinden. Misschien dat contact en aanraking daarom ook zo spannend voor ons kan zijn.
Juist in de relatie zit vaak ook de oplossing. Door over pijn, spanning en emoties te praten, door ze mee te nemen in het contact kunnen we ons lichaam en ons hoofd leren dat het nu niet meer zo gevaarlijk is als we, vanuit onze eerdere ervaringen, geloven. (denken geef je ze een plek). Een stap verder vergt nog meer moed: vraag als je gespannen of emotioneel bent aan iemand die je vertrouwt of zij/hij je wil geruststellen. Een arm om je heen wil slaan, of je rug wil aaien. Hoe mooi als dit normaal zou zijn!
Les 4: Vertraag
Op nieuwe plekken en in nieuwe situaties heeft ons lichaam, ons systeem tijd nodig om zich te settelen, zich veilig te voelen.
Tijd geven we ons lichaam vaak niet in ons drukke leven. Het helpt enorm om wat meer tijd te nemen voor dingen. Dan maar wat minder doen.
Waar we stress, pijn of onbegrepen emoties tegenkomen zoeken we ook graag een quick fix. Maar het gaat hier vaak om trage processen, die in de loop van je (vroege) leven zijn ingesleten. Wees dus geduldig met jezelf, het gaat vaak stukje bij beetje. Is ook geruststellend: je hoeft er niet in een keer uit te komen.
Les 5: Maak ruimte
De processen (en de problemen) die zich tussen je lichaam en geest afspelen zijn complex en ongrijpbaar. Je kunt ze uiteindelijk niet controleren. Het helpt sommige mensen om zich open te stellen voor een groter geheel: Liefde, Licht, het Universum, God? Dan kan de heling of ontspanning zomaar als vanzelf aan je gebeuren.
Onze spreker bij ZIN! massagetherapeut en -docent Mariken van de Bovenkamp zei het mooi: “het gaat erom ja te zeggen tegen alles je in jezelf aantreft, tegen elk gevoel en elke ervaring. Dat is behoorlijk radicaal en het is iets waarbij zowel tantra als het christendom ons wil ondersteunen. Zoals Maria ja zegt als haar wordt aangekondigd dat ze zwanger zal worden van God zelf, met alle menselijke vreugde en ellende, alle drama van dien. Maar alleen door haar acceptatie, haar ja-zeggen en haar vermogen bij alles, de vreugde en het verdriet, aanwezig te blijven geeft ze het Licht een plek in zichzelf. Dat kunnen wij ook doen, op onze eigen manier. Het leven wordt dan ruimer, lichter.”