Skip to main content

Zinnige Noorderlingen: Felix Goei

In onderstaand interview maak je kennis met Felix Goei, initiatiefnemer en co-creator van de Seizoenswandelingen van Zinnig Noord. Tijdens deze wandelingen maken deelnemers kennis met mindful bewegen en worden zich zo meer bewust van hun eigen lichaam en een constant veranderende natuur.
Felix is nog niet erg lang met pensioen, maar zit zeker niet stil. Zo schrijft hij op zijn website regelmatig over zijn persoonlijke manier van zingeven en over ontmoetingen met mensen die hem inspireren. Onderstaand vertelt hij o.a. over het ontstaan van de Seizoenswandelingen, zijn connectie met Zinnig Noord en wat maakt dat hij zich verbonden voelt met zijn leefomgeving.

 IMG 0334 mathilde

Wat is jouw link met Zinnig Noord?
In 2015 deed ik voor het eerst mee aan interessante programma’s van Zinnig Noord zoals storytelling, labyrinth. Wat later deed ik mee aan stiltewandelingen. Wat me bij Zinnig Noord aansprak, was het idee dat deze community een poging deed om een brug te slaan tussen kerk en maatschappij.
Als kritische kerkverlater ben ik een tijdje bezig geweest met post-kerk rouwverwerking. De reguliere kerk ervoer ik te vaak als dogmatisch. Bij het programma van Zinnig Noord proefde ik de poging om gedurfd te experimenteren met meer hedendaagse spiritualiteit, met bruggetjes naar andere tradities.

Wat inspireerde je tot het ontwikkelen van de wandelingen?
Na het aangaan van een aantal coachwandelingen, herinnerde ik mij de stiltewandelingen die ik eerder liep met Zinnig Noord, en ook de speurtochten naar magische plekken in de stadsjungle zoals ik die vroeger samen deed met een goede vriendin. In mijn beleving zijn magische/spirituele ervaringen te vinden op allerlei plekken. Ik vind het belangrijk om die ervaringen met anderen aan te gaan en te delen.

Waarom spelen de seizoenen een belangrijke rol in de wandelingen?
Sinds eind negentiger jaren vorig millenium deed ik regelmatig mee met seizoensrituelen volgens het framework van wicca/ moderne hekserij. In totaal worden vanuit dit framework acht jaarfeesten gelijkmatig over het jaar verspreid. Vier feesten heten de zonnewendefeesten en symboliseren de kringloop van de seizoenen. Ieder feest geeft het begin van een nieuw seizoen aan: Ostara de lente, Litha de zomer, Mabon de herfst en Joel de winter. Ik vind het prettig dat ik dankzij dit framework de seizoenen sterker kan markeren en ervaren.

Nog niet erg lang ben je met pensioen, heeft dit jouw manier van zingeven veranderd?
Sinds kantoorwerk geen onderdeel meer is van mijn dagelijks ritme, heb ik tijd voor mijn ‘neven-activiviteiten’ die nu mijn hoofd-activiteiten zijn geworden: taijiquan, qigong, orakelen, bloggen, schrijven, vrijwilligerswerk (Doras & Zinnig Noord), wandelen, workshops zingeving. Enerzijds is het een uitdaging om dagelijks zelfstandig structuur aan te brengen in mijn dagritme. Anderzijds is het bevrijdend om echt ruimte te ervaren voor de dingen die ik belangrijk vind: bezinning, oefeningen, kennisoverdracht. Mijn leven is een stuk interessanter geworden!

Wie of wat is jouw community op dit moment?
Sinds de lockdown zijn een aantal groepen, waar ik onderdeel van was, uit elkaar gevallen. Ik zie mezelf dus niet als onderdeel van een community, maar eerder als onderdeel van diverse losse netwerken. Het verschil tussen een community en een los netwerk is te vergelijk met het verschil tussen ‘close friends’ en ‘bekenden’. Ik heb maar een handvol ‘close friends’ waarmee ik intensief kan samenzijn en een groot aantal ‘bekenden’ op social media waarmee ik incidentele uitwisselingen mee heb online. Voor echt contact geef ik de voorkeur aan Community.

Zinnig Noord heeft dit jaar als thema ‘Grond’. Wat doe jij om te gronden?
Ik doe aan taijiquan (chinese gevechtsdans), qigong (chinese yoga) en ik wandel zeer regelmatig (in het groen). Met name Qigong helpt me met fysiek meer in balans te komen, te gronden, en mijn innerlijke kracht te versterken.
Door specifieke houding en beweeg-oefeningen kan ik steviger staan, vloeiender bewegen en effectief kracht uitoefenen. Ook toen ik begon met tuinieren, ervoer ik hoe ik me meer verbonden kon voelen met mijn leefomgeving, ik kon wortelen en gronden, me hier echt thuis voelen.

Is er nog iets dat je zelf wilt toevoegen?
In mijn contact met Zinnig Noord ervaar ik de humanistische benadering als een goed werkbare brug tussen Kerk en Maatschappij. Tijdens mijn contact met de Zinnig Noord programmamaker van 2020-2021, ervoer ik het als een verademing dat deze vanuit een Humanistische achtergrond kwam, dit sluit voor mij beter aan dan een christelijke theoloog.