Skip to main content

Zinnige Noorderlingen: Margreet Zandbergen

Najaar bij Zinnig Noord! Ook alweer klaar met deze herfstachtige, gedeeltelijke lockdown? Geen man over boord, want we hebben weer nieuw leesvoer paraat. Deze week in ‘Zinnige Noordelingen’: Margreet Zandbergen! Margreet (29) is per oktober aan de slag als de nieuwe Zingevingspionier van Zinnig Noord. Uiteraard leren we haar graag eens beter kennen. Dus op een vroege, natte maandagochtend begonnen Margreet en Juliejet de week productief met een goed gesprek. Lees je mee?

 “Ik mag er op uit, ik mag alles gaan uitzoeken, ik hoef het niet nú te weten. Dat geeft lucht."

IMG 3011 2m

Waar en met welke waarden ben je opgegroeid?
Ik ben opgegroeid in Rijnsburg, met mijn oudere broer, zus en mijn ouders. We waren een Christelijk gezin en gingen naar de Gereformeerde Kerk. Veel van de waarden in mijn gezin waren gelinkt aan het Christendom: mijn moeder vond bijvoorbeeld als je iets beloofd, dan is het beloofd. Integriteit was heel belangrijk.

Hoe omschrijven anderen jou?
Als bedachtzaam, creatief, geduldig, en een beetje koppig.

Hoe heeft jouw wereldbeeld zich verder ontwikkeld?
Als kind wilde ik dominee worden. Bijbelverhalen vond ik mooi en wilde ik navertellen. De Christelijke traditie bleef belangrijk voor mij. Later kreeg ik vragen over het geloof waar ik geen antwoord op vond.
Ik ben gaan zoeken bij verschillende gemeentes en bijbelcursussen. Het geloof draaide daar in grote mate om de ervaring: het ervaren en voelen van de Heilige Geest. Ik vond dat moeilijk: waarom ervaren anderen Hem wel en ik niet? Uiteindelijk ben ik een periode gestopt met zoeken. Ik ging Humanistiek studeren. Daar leerde ik dat ik kon zeggen: ik weet het niet. Die zin is centraal komen te staan in mijn leven: ik weet het niet, en dat is ook oké. Ik mag er op uit, ik mag alles gaan uitzoeken, ik hoef het niet nú te weten. Dat geeft lucht.

De volgende ZIN! gaat over Ruimte in je hoofd. Heb jij wel eens een (te) vol hoofd en op welke momenten?
Ja, best vaak. De meest vullende stem bij mij is wel de kritische stem. Een stem waar ik weinig aandacht aan zou willen besteden maar die tóch veel ruimte inneemt. Bijvoorbeeld na een sollicitatie gesprek kan het erg luid tekeer gaan in mij: ‘heb je dit wel gedaan, heb je dat wel gezegd, waarom zei je dat nou?’

Hoe maak jij ruimte in je hoofd?
Mediteren doe ik regelmatig. En superleuk: bij Zinnig Noord kan ik dat ook weer oppakken. Mijn nieuwe collega’s Jonatan en Manu mediteren elke dag even voor de werkdag. Sporten, fysiek bezig zijn werkt overigens ook goed voor mij.

IMG 3012 2m

Wat of wie geeft jou troost op het moment dat je hoofd te vol is?
De kinderen van mijn zus: mijn neefjes en nichtjes. Als ik met hen ben, kan ik lekker fysiek bezig zijn en kinderen veroordelen niet. Heel relaxed en speels.
Ik heb een paar jaar geleden een boek gelezen van Marianne Williamson wat me erg bijbleef: ‘Terugkeer naar liefde’ heet het. Het is gebaseerd op 'Een cursus in wonderen'. Dat klinkt heel esoterisch, maar dat valt mee. Zij zegt: je hebt angst en je hebt liefde. Waar liefde is, is geen angst en waar angst is, is geen liefde. Volgens haar kun je God (zo noemt zij Het) vragen om de situatie op een liefdevolle manier te zien. Op het moment dat je vraagt om liefde verdwijnt je angst, en kun je handelen en zien vanuit liefde. Dat is natuurlijk geen magie maar wel een heel mooie, andere manier van kijken. Een moment dat je een situatie met liefde ziet wordt altijd mooier.

Wat denk jij dat er nodig is voor mensen waar het gaat om zingeving?
We denken: er is een gebrek, dat moeten we opvullen. Bijvoorbeeld een dakloze die je tegenkomt: jij bent dakloos en je hebt een dak nodig. Ik ga dat gat opvullen. Maar het probleem is niet dat materiaal gelimiteerd is, het probleem is dat we geïsoleerd zijn. Het enige waar we gebrek aan hebben is het contact met anderen. Niet oppervlakkig contact, maar het écht mogen zijn wie je bent bij de ander.

Wat denk jij dat Zinnig Noord bijdraagt aan Amsterdam?
Ik denk dat het nodig is om een andere taal te vinden om geloof, tradities en zingeving te bespreken. Het woord ‘Heilige Geest’ bijvoorbeeld, dat kan kan afschrikken. Dit terwijl we de Heilige Geest misschien wel voelen op het moment dat we liefde ervaren, maar het niet op die manier duiden. Met zulke ruime definities kan God veel groter en alom tegenwoordig blijken. God is dan écht overal en in ieder mens.

Wat wil jij als Margreet zijnde inbrengen bij Zinnig Noord?
Wat ik erg interessant vind: er zijn bepaalde momenten waarop je gedwongen wordt om met zingeving aan de slag te gaan. Bij geboorte, bij het vinden of verliezen van liefde, of bij dood. Die momenten dwingen je om na te denken: waar ben ik geworteld en van waaruit maak ik mijn keuzes? Mijn moeder is heel recent overleden. Dat was verdrietig, maar tegelijkertijd mooi: ik ervoer hoe mooi het kan zijn om met de dood bezig te zijn, omdat dat het leven betekenisvoller maakt. Bij Zinnig Noord wil ik een leergang ontwikkelen rondom die momenten van betekenis.

Wat maakt jou intens blij?
Dat zijn vaak de kleinste dingen. Het interieur van campers maakt me vrolijk: hoe heel veel in één kleine ruimte past. Onweer in de zomer en dan vooral het moment dat iedereen heel gehaast alle kussens gaat binnenhalen en zonneschermen omhoog haalt. Maar ook het vasthouden van een kinderhand, of bepaalde geuren of smaken maken me blij. Dat zijn echt geluksmomenten.

IMG 3016 2m