KLOOSTERWEEKEND 6-8 DEC

Heb je behoefte aan rust en ben je nieuwsgierig naar het klooster? In december gaan we met een groep van Zinnig Noord een weekend naar een klooster, om het dagritme van de nonnen te volgende en de stilte te ervaren. Een bijzonder contrast met ons dagelijks leven... 

We zingen psalmen met de nonnen en de gastenzuster wijdt ons persoonlijk in in de achtergronden van het klooster. Ook heb je veel tijd voor jezelf.

Data: vrijdagmiddag 6 december tot zondagmiddag 8 december 2019
Locatie: Onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout 
Kosten: voor 1 okt E85 euro / na 1 okt E100*
Aanmelden   | 06 - 13 21 42 03 VOL=VOL

Kloosterweekenden 2020: 
17-19 april 2020 in Abdij Koningshoeven bij Tilburg
11-13 september 2020 in Abdij Koningsoord bij Arnhem
Aanmelden

MEDITATIE

Heb je meer behoefte aan stilte dan aan woorden? Even een onderbreking van alles wat maar doorgaat? Luisteren naar de stem van binnen, of naar God die in stilte spreekt? Dan is meditatie vanuit de christelijke traditie misschien iets voor jou. We bevelen de meditatiegroep ’Weg van Leven’ in de Ark van harte bij je aan. Elke drie weken is er een meditatie, dit najaar een serie over  'Levenslessen uit de christelijke mystiek'.

Data: elke drie weken vanaf 4 september, zie website
Locatie: Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Begeleiding: Rob Boersma en Annemarie van Wijngaarden
Kosten: vrijwillige bijdrage

STILTEWANDELINGEN

Op verzoek kunnen wij een stiltewandeling organiseren voor jouw team of groep. Hier een impressie van de wandelingen die we hebben gehad met Zinnig Noord. 

3 april 2016 - Overgave in samenwerking met Mathilde de Vriese van Zenatelier de Zamenhof. Het thema is 'water / overgave' met teksten uit de Boeddhistische en christelijke traditie. Het was een mooie wandeling op één van de eerste lentedagen, van het Vliegenbos naar het Schellingwouderpark. "Het ontvouwt zich als een bloem, zo'n stiltewandeling" "Het was voor mij bijzonder genezend om de samenwerking tussen christendom en buddhisme te zien" aldus enkele deelnemers.

12710985 1655998377993755 6132449796342844410 o25 september 2016 - Onvolmaaktheid Een rondje langs het IJ vanaf Eye naar het stenen hoofd en via de NDSM weer terug. De stiltewandeling werd opgeluisterd door een live gezongen lied van Ramses Shaffy over de onvolmaaktheid van het bestaan. 'Ik betaal met vrede'. De onvolmaaktheid van de stad deed de rest. 

 19 maart 2017 - Uithouden met Mathilde de Vriese van meditatiecentrum De Zamenhof. Arjette zong een oud Joods lied (een psalm) in een modern jasje: How long... Mathilde nam ons op vaardige wijze mee in het beleven de geluiden, gevoelens op de huid... en vervolgens stopten we een steentje in onze schoen. Hoe voelt het als je je verzet tegen het steentje? Hoe voelt het als je het accepteert? We liepen naar het Schellingwouderpark met het verrassende uitzicht over het IJ en ontdekten mooie overeenkomsten tussen een boeddhistische tekst van Pema Chodron en de psalm. 'Als je vertrouwde kaders plotseling wegvallen is dat vaak het moment waarop je een glimp te zien krijgt van de diepere lagen in jezelf ... De rauwe en kwetsbare energie van dat moment uitzitten'.

16 april 2017 - Nieuw leven. Het vliegenbos was getooid in ontluikend fris-groen, zittend op boomstammen luisterden we naar een verhaal van Jonatan over de reis van een graankorrel en daarna deelden we brood met elkaar. We dachten na over 'wat wil er ontkiemen in ons leven' en plantten een bol om de intentie te blijven herinneren: Liefdevoller leven... Teleurstellingen voorbij komen zodat mijn creativiteit weer gaat stromen... Niet steeds denken dat ik alles alleen moet doen en dat het perfect moet zijn... Ontdekken welke kiem er in me schuilt... In contact zijn met het licht dat in me is... Voor deze bol dat hij mag groeien en bloeien... Het is goed zo.

22 oktober 2017 - creatie
Wat gebeurt er als we met een kunstenaarsblik door Noord gaan lopen? Als we letten op de lichtval, de kleuren, de compositie? Zal onze eigen creativiteit gaan stromen? Een begeleide wandeling met Mathilde de Vriese van Zenatelier de Zamenhof. We liepen met het scheppingsverhaal uit Genesis 1 en letten op het licht, het water, boven en onder, de vogels, etc. We verzamelden herfstige dingen uit het bos en maakten daar gezamenlijk een mobile van. 

stilte vierkant 126 november 2017 - vergankelijkheid 

Herfst, de bladeren vallen en confronteren ons met de vergankelijkheid. Kunnen we omgaan met onze eigen kwetsbaarheid? Wat kan de natuur ons leren? Een begeleide wandeling met meditatieleider Rob Boersma, We lieten ons inspireren door Prediker (Er is een tijd om...) en schreven onze eigen Predikertekst.