De IJgensinnige bende is een club van ouders en kinderen. Op een creatieve soms licht chaotische wijze staan we stil bij wat van waarde is. Met zelf gemaakte liedjes door onze troubadour @Arjette en theaterachtige elementen door @Elke Schouten maken we er elke keer weer een klein feestje van.

LIEFDE VOOR DE AARDE

Datum: zondag 29 sep 2019
Tijd: 11:00 tot 12:30, daarna lunch (zelf gezonde dingen meenemen!) 
Locatie: Roze Tanker
Kosten: vrijwillige bijdrage
Aanmelden:  / 06 - 13 21 42 03

Dit najaar leren we over de Ubuntu filosofie. Zondag 29 september is het thema “Liefde voor de Aarde”. Met Anke Wijnja van The Nature Connection gaan we op pad in het Noorderpark en ontdekken we wat er leeft en eet. En misschien eten we zelf wel een hapje mee in en uit het park.

Volgende datum: 24 november 11:00 - 13:00 over 'ruzie maken'. 

Voor wie?

Voor (groot/pleeg/stief/oppas)ouders en kinderen (+/- 4 tot 10 jaar en hun broertjes en zusjes).

De IJgensinnige Bende is voor ouders en kinderen samen bedoeld en worden georganiseerd door ouders in samenwerking met kunstenaars, verhalenvertellers en muzikanten.

Wat gaan we doen?

Een bijeenkomst (altijd rond een bepaalde waarde) ziet er ongeveer als volgt uit:

- Liedje(s) over het thema
- Speelse kennismaking
- Verhaal
- Gesprek tussen ouders en kinderen
- Iets (creatiefs) doen
- Afsluiting

Waarom doen we dit?

Rond waarden georganiseerde gemeenschappen zijn schaars geworden. Gemeenschappen die er wel zijn, zijn veelal rond een levensbeschouwelijke of politieke voorkeur georganiseerd en worden als onvoldoende open ervaren. Vaak zijn ze ook sterk vergrijsd. De (al overvraagde) scholen vullen het vacuüm maar ten dele.

Er is behoefte aan nieuw verband, om te bezinnen op eigen en gedeelde waarden en het doorgeven ervan aan kinderen. Juist nu is dat extra belangrijk, in een tijd van complexe maatschappelijke uitdagingen, zowel wereldwijd (klimaatveranderingen, vluchtelingen, culture clash) als dichter bij huis, in Amsterdam Noord (verschil tussen arm en rijk, verschillende culturen en religies). Deze uitdagingen vragen om een volgende generatie die keuzes maakt vanuit waarden.

Terugblik

Op 25 november 2018 hadden we het over 'samen delen' en deden we mee aan actie schoenendoos! De kinderen hebben een schoenendoos gevuld met speelgoed en spulletjes voor een kind in een armer land. De schoenendozen hebben we samen mooi versierd! Ook waren er natuurlijk liedjes en een mooi verhaal.

----

zondag 30 september 2018 hadden we het over dankbaarheid. Stuur een mail naar en ontvang een PDF met de liedjes, verhalen en inspiratie over dit thema.

----

Op 17 juni ging de IJgensinnige Bende over 'ruimte voor je dromen'. Weet jij nog wat je dromen waren? Welke dromen geef je je kinderen mee en is er genoeg ruimte voor hun eigen dromen? Vooral het meditatief schilderen was een succes.

---