Zinnige Noorderlingen: Michiel van Dam

Inmiddels is de kogel door de kerk: na de zomer gaat ZIN! weer offline! Wij zijn blij en kijken naar jullie uit. Tot die tijd spreekt Juliejet Bakker een nieuw aantal Zinnige Noordelingen. Wie zijn ze, hoe pakken ze het openbare leven weer op en wat houdt ze bezig? Deden ze nog inzichten op? Deze week zit ze met Michiel van Dam (36) in het café van MediaMatic. Buiten een gordijn van regen, binnen wordt warme koffie opgediend.

 “Ik wil zo 'goed' mogelijk zijn, en wat dat dan is mag iedereen natuurlijk zelf bepalen”

IMG 2648 2 2

Wie ben je?

Ik ben Michiel, zesendertig jaar. Ik woon samen met mijn vriendinnetje in Amsterdam-Oost. Dat is geweldig. We hebben elkaar in het park ontmoet en zijn die avond niet meer gestopt met praten. Ik ben strateeg bij Whayle, een snel groeiende start-up, opgericht door mijn vader en zijn compagnon. Zes jaar geleden kwam ik in een situatie dat ik ineens MS kreeg, en werd daardoor vijftig procent afgekeurd. Waar ga je dan werken? Toen kwam die gouden kans om bij mijn vader te werken.

Wat uniek, je vader als collega.

Ja, we zijn elkaars beste vrienden. Gelukkig kunnen we ook open met elkaar zijn als het nodig is.

Hoe ben je bij Zinnig Noord verzeild geraakt?

Sinds twee jaar ben ik bij Zinnig Noord. Ik zou met een vriendin meegaan, toen kon zij niet meer en ben ik maar zelf gegaan. Ik was daar alleen, maar dan sta je juist meer open voor contact. En toen kwam ik die avond in een warm bad terecht. Bij ZIN komen namelijk allemaal lieve mensen die bezig zijn met zelfontwikkeling.

Ik werd 2,5 jaar geleden volledig nuchter. Ik had toen ineens tijd teveel, haha. En ik was toen erg bezig met de grote levensvragen in het leven... Wat wil ik wél, waar ben ik bang voor? Dat leek me extra leuk om vanuit een religieus en filosofisch perspectief te ontdekken. Maar dat is ook mijn achtergrond: ik heb politieke filosofie gestudeerd met een minor in praktische filosofie. Over ethiek, en over de vraag wat goed en kwaad is. 

Ben je ook met spiritualiteit of filosofie opgevoed?

Ik ben christelijk opgevoed, maar ik ben geen christen gebleven. Ik was 6 jaar toen ik al ingewikkelde vragen begon te stellen. Dan had ik een tekening van een dinosauriër en vroeg ik of die niet op de ark van Noach mocht. Dat zit er nog steeds in, ik kan echt een wijsneus zijn.

IMG 2657 2"Michiel is nooit gestopt met moeilijke vragen te stellen"

Wat houdt je bezig nu de wereld weer opstart?

Dat we mondjesmaat weer op kantoor mogen werken, want daar heb ik wel behoefte aan. Verder ben ik weer bezig met sporten, want ik wil mijn conditie weer op peil krijgen. Ik woon boven een fitness en praktisch naast een klimhal.

 “Hoe kun je rust vinden als je niet meer de dingen kan doen die je normaal rust geven?”

Ik wil graag de sterkste versie van mezelf zijn. Vooral met mijn ziekte is het belangrijk om zo gezond mogelijk te zijn. Ik vond het daarom ongemakkelijk dat ik hiervoor zo goed bezig was met sporten, maar dat niet meer kon. Daarbij is sporten ook goed voor mijn interne gemoedstoestand. Dat was een onderliggend thema voor mij: hoe kun je rust vinden als je niet meer de dingen kan doen die je normaal rust geven?

 Wie bewonder je?

Ik heb een lijst van de mensen die ik bewonder. Iedereen, van elk college, webinar of podcast die ik luister noteer ik als ik daar iets uit haal. Die lijst wordt steeds groter en groter.

Waar helpt dat je bij?

Om uiteindelijk die best mogelijke versie van mezelf te worden. Ik wil zo ‘goed’ mogelijk zijn, en wat dat dan is mag iedereen natuurlijk zelf bepalen. Zo volg ik bijvoorbeeld de inspirerende Jocko Willink, een ex-navy die nu geweldige boeken schrijft over leiderschap en discipline. Dat gaat voor mij over het aanleren van goede gewoontes. Een ‘slechte’ gewoonte ligt bijna nooit aan je intentie, maar aan hoe je systeem werkt.

Is jouw drijfveer dan het wéten dat iets goed voor je is?

Ja, want motivatie is een slechte raadgever. Dit gaat over je hogere doelen. Die zijn belangrijker dan dat je ‘even geen zin hebt’.

 Wat is een community voor jou?

Bij mij is, net als Zinnig Noord, mijn werk echt een community. Het is een open gemeenschap waar je makkelijk kwetsbaar kunt zijn. En dat is belangrijker dan het werk. Iedereen werkt hard op basis van vertrouwen, maar het is belangrijker dat je lekker in je vel zit.

 “Je hebt controle over je eigen perceptie”

Waar vind/vond jij troost in?

In het Stoïcisme, de oude filosofische leer. Dit bestaat al ruim 2000 jaar. Wat is een goed leven en hoe leef je een zo gebalanceerd mogelijk? Die klassieke wijsheid, daar kan ik naar leven. Het leert je dingen vast te pakken waar je wel controle over hebt, en waar je geen controle over hebt van je af te laten glijden. Krijg je wel of niet promotie op je werk? Of: hoe druk maak je je in het verkeer? Je hebt controle over je eigen perceptie, op hoe je kijkt naar het leven en wereld om je heen.

Is dat in je relatie ook een behulpzame levensbron, of is het als het over de liefde gaat weer anders?

Het helpt mij heel veel om een chillere partner te zijn. En: ik heb geen controle over hoe mijn vriendin zich voelt. Als zij een baaldag heeft, dan wil ik haar goed laten voelen. Maar dat is precies iets waar ik geen controle over heb, en moet ik dus loslaten. Dat soort dingen heb ik moeten leren. Ik wil dat inzicht ook graag aan andere mensen doorgeven.

IMG 2650 2"Michiel heeft geen controle over de regen buiten en kan dat volledig loslaten" (haha)