Zinnige Noorderlingen: Maartje & Manu

Bij Zinnig Noord missen we onze community. Hoe gaat het met al die lieve mensen, hoe raakt Corona hun leven? In 'Zinnige Noorderlingen' krijgt Juliejet Bakker een inkijkje in het (on)alledaagse leven bij iemand thuis. Aflevering 3: In quarantaine met Maartje en Manu!

 “Ik heb gedacht: jee, dit kán dus gebeuren. We zijn niet onaantastbaar.”

IMG 2395 2

"Aan de quaraintaine thee"

Hoe beleefden jullie de allereerste strenge maatregelen?

Maartje: “Een week voordat alles losbrak, zouden we voor het laatst samen op vakantie gaan. Daar waren we toen nog mee bezig: gaat het wel of niet door? Willen we nog wel? Maar ik vond het lastiger worden toen steeds verlenging op verlenging werd afgekondigd. Ik ben namelijk in verwachting, en vond het naarste dat Manu niet mee mocht naar de verloskundige. Het is ons eerste kindje, en dat is iets van ons samen!”

Manu: “ja, dingen die normaal een ‘happening’ zouden moeten zijn daar ligt nu wel echt een laag overheen. Het voelt gedimd aan”

 

Zien jullie grote maatschappelijke veranderingen?

Manu: “Mijn eerste reactie is eigenlijk: nee. Ik hoor van veel mensen dat ze bijvoorbeeld die gejaagdheid nu minder hebben. Ik denk: die is er nog steeds in de samenleving. Maartje: ja, en ik vraag me af of de werkdruk lager is geworden. Mensen kunnen ook gestresst zijn ín huis, ook als je het bijvoorbeeld met kinderen moet managen.”

“Het valt overigens wel op dat in de media een nadruk ligt op dat we alles met heel Nederland ‘samen’ doen en we nu gelijk aan elkaar zijn. Want hoeveel geld je ook hebt: je moet gewoon thuis blijven. Dat klopt wel, maar iedereen beleeft dit wél vanuit een eigen positie en perspectief. Vandaag stond ook in de krant dat de (economische) ongelijkheid nu juist toeneemt…”

 

Welk inzicht heb je opgedaan nu er iets op het spel stond?

Maartje: “Je merkt nu echt wat je mist en dat zegt iets. Bijvoorbeeld het belang van sociaal contact: het maakt zoveel uit als je iemand ziet of kunt aanraken. Ik vind de afstand van familie wel erg naar.

En ik heb gedacht: jee, dit kán dus gebeuren. We zijn niet onaantastbaar. We zijn gewend dat alles hier gewoon goed gaat in Nederland, maar nee dus. Toen mensen begonnen te hamsteren kwam ineens de vraag voorbij: wat was er nog wél in de winkel vandaag? Dat is een heel andere kijk op boodschappen doen! Je bent zo gewend dat de winkel hier alles heeft.”

 

Welk advies zou je willen meegeven aan anderen over afgelopen tijd?

Maartje: “Met mijn meditatiegroep kwamen er ook achter wat wél fijn is. We merkten dat we gewend zijn om te kijken naar het grotere verhaal, en de vreselijke situatie. Terwijl ik het op dit moment wel goed heb, ik heb het fijn met Manu thuis, we hebben net lekker gegeten. Ook heel erg teruggaan naar dit moment dus! Wat is er nu wél? Ik zou iedereen gunnen daarmee bezig te zijn.

 “mensen maken ook minder oogcontact nu”

 

Manu: “ik ben echt niet van het digitale contact, daar ben ik wel achter. Ik hoop dat iedereen elkaar zal huggen als dat weer mag. Wat ik trouwens wel apart vind: mensen maken ook minder oogcontact nu. Terwijl dat wél nog gewoon mag. Dat is ook wel echt onprettig, want je lacht ook niet meer naar iemand. Doe dat weer wel!”

 

Hoe zag je dag er vandaag uit?

Manu: “Een normale werkdag voor deze tijd. Achter de computer veel zoomen, mailen en bellen. Ik voel me nu best relaxed. Wij hebben wel echt een dagritme en we staan gewoon vroeg op. We sluiten de dag nu ook af met een meditatie - een soort rituele afsluiting. Voor de overgang naar een ontspannen avond.”

 IMG 2382 2

"Manu aan het werk in zijn thuiskantoor, Maartje poseert alleen even (zit daar dus niet de hele dag...)"

Wat was jullie fijnste plek in huis tijdens de quarantaine?

Beiden: Overal!

Maartje: Wij zijn wel gewend om samen te leven in een kleine ruimte. Dat gaat ons goed af. Dat is in ons voordeel geweest, want van wat je hoorde hadden andere mensen daar soms moeite mee.”

 

Waar kijk je toch het meest naar uit, als alles weer gewoon zou worden?

Manu: “Het eerste wat opkomt is het alledaagse leven op straat. Openheid, ontspannenheid en een ongedwongen sfeer. Dat je ergens zonder spanningen naar binnenloopt en kan zeggen: doe mij maar een kopje thee of een biertje.”

 

Wat geeft jullie de nodige luchtigheid in deze tijd?

Beiden: “Wij vinden sommige van die corona-memes geweldig. Bijvoorbeeld die over Rutte. Dat geeft humor en relativering!” (Manu en Maartje laten lachend een paar memes zien).

IMG 2367 2Manu en Maartje hebben een luchtig moment op de bank